شمع خودرو
در ماشین هایی که با بنزین یا به اصطلاح دیگر با سوخت های فسیلی کار می کنند برای این که فرایند احتراق در موتور تکمیل شود نیاز به قطعه ای است که جرقه زده و عملیات احتراق در داخل موتور به وجود بیاید. این وظیفه یعنی جرقه زنی در موتور به عهده قطعه ای به نام شمع (به انگلیسی Sparking Plug) است. فرایند کار این قطعه به این شکل است که ابتدا سوخت به دخل سیلندر مکیده می شود و پس از ترکیب سوخت با هوا شمع شروع به جرقه زنی کرده و سوخ درون سیلند منفجر می شود و انرژی حرکتی به وجود می آید. این انرژی یعنی انرژی تولید شده توسط سیلندر با استفاده از ابزار مکانیکی به چرخ ها منتقل شده و باعث حرکت خودرو می شود.
بیشتر بخوانید: نحوه تنظیم آینه های اتومبیل
این قطعه یعنی شمع خودرو یکی از مهم ترین و اساسی ترین قطعات خودرو می باشد که برو روی سیلندر ها نصب می شود و عمل اجرقه زنی و احتراق را به عهدا دارد. شمع ماشین از عایق چینی، الکترود، واشر و قسمتهای دیگر تشکیل میشود و با دریافت ولتاژ بالا، عمل جرقه زنی در محفظه سیلندر را انجام میدهد.
اتین لونوار (Étienne Lenoir) کسی بود که در سال ۱۸۶۰ از یک شمع برقی در اولین موتور احتراق داخلی گازی خود استفاده کرد. اما حق اختراع شمع خودرو توسط نیکولا تسلا، فردریک ریچارد سیمز و رابرت بوش به ثبت رسیده است. با این وجود تنها اختراعی که برای اولین بار به صورت تجاری و به صورت یک شمع با ولتاژ بالا در یک سیستم احتراق داخلی مورد استفاده قرار گرفت شمعی بود که توسط مهندس شرکت رابرت بوش ساخته شد و تحولی در موتورهای احتراق داخلیایجاد کرد.
شمع خودرو چگونه کار میکند؟
همانطور که می دانید شمع خودرو از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. به طور کلی نحوه کار شمع خودرو به این صورت است که در ابتدا ولتاژ پایین از باتری خودرو خارج شده و به کوئل می رود و در آنجا ولتاز پایین افزایش پیدا گرده و به های ولتاژ تبدیل می شود. سپس این ولتاژ بالا با کمک وایر ها به شمع انتقال داده می شوند.پس از این اتفاق جریان بین دو الکترود مرکزی و جانبی موجود در شمع که یکی مثبت و دیگری منفی است افزایش یافته و ساختار گازهای موجود در محفظه را تغییر میدهد. با افزایش ولتاژ گازهای موجود یونیزه میشوند و رسانای جریان الکتریکی شده و در محفظه ایجاد احتراق میکنند. ولتاژِ که شمع ها می توانند در آن عمل جرقه زنی را انجام دهند ولتاژی بین 12000 تا 25000 ولت است
شمعهای به طور عادی به ولتاژی حدود ۱۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ ولت یا بیشتر احتیاج دارند تا بتوانند عمل احتراق را به خوبی انجام دهند.
انواع شمع خودرو
اگر برای خرید شمع خودرو تا به حال به بازار مراجعه کرده باشید متوجه خواهید شد که شمع خودرو انواع مختلفی دارد که با توجه به ویژگی های هر کدام قیمت ها و جنس های متفاوتی دارند. از انواع شمع به موارد زیر می توان اشاره کرد. شمع گرم، شمع سرد، شمع نیکلی، شمع ایریدیومی، شمع پلاتینیومی و شمعهای چند الکترودی.