دیفرانسیل خودرو چیست؟
دیفرانسیل یکی از اجزای مهم خودروهاست که برای انتقال قدرت میان دو چرخ پشتی به کار می رود. دیفرانسیل به عنوان یک گیربکس وسطی که خارج از آن به دو مورد از شاخص ها (اسپیدوتر) وصل می شود، عمل می کند.
به عنوان مثال، در حین رانندگی، موتور خودرو ممکن است به سرعتی باشد که در حال چرخیدن باشد. برای مثال، در زمان استفاده از خودرو، چرخ های داخلی به سرعت از چرخش خارج می شوند و اگر قدرت به دو چرخ به صورت خودکار منتقل می شود، ممکن است به طور مستقیم برای خودرو مشکلی وجود داشته باشد. در اینجا دیفرانسیل کار خود را انجام می دهد و قدرت را بین دو چرخ خارج می سازد تا این مشکل را حل کند.
علاوه بر این، دیفرانسیل نیز در حالت های دیگری نیز به کار می رود، مانند رفت و آمد در سرعت پایین و همچنین در مواقعی که خودرو بر روی سطح ناهموار حرکت می کند. در این شرایط، دیفرانسیل به جای قدرت بین دو چرخ، اجازه می دهد که یک چرخ بیشتر از دیگران بخواهد تا به سطح ناهمواری بیشتر توجه کند و خودرو را بهتر کنترل کند.
به طور کلی، دیفرانسیل یکی از اجزای حیاتی خودرو است که به آن کمک می کند تا در حین رانندگی، به صورت مطمئن تر و کنترل شده تر حرکت کند.
کارکرد دیفرانسیل خودرو به چه صورت است؟
کارکرد دیفرانسیل خودرو به صورتی است که وظیفه توزیع قدرت و چرخش میان دو چرخ پشتی خودرو را بر عهده دارد. در حین رانندگی، چرخ های داخلی و خارجی به صورت مستقل و با سرعت های متفاوتی چرخش می کنند. برای مثال، هنگامی که خودرو در یک مسیر مستقیم حرکت می کند، چرخ های داخلی و خارجی به صورت یکسان و با سرعت یکسان چرخش میکنند و دیفرانسیل هیچ کاری ندارد. اما وقتی خودرو در یک خم مانند یک چرخش 90 درجه قرار دارد، چرخ های داخلی و خارجی با سرعت های متفاوتی چرخش می کنند. در این حالت، دیفرانسیل کار خود را انجام می دهد و با توزیع قدرت، قدرت و چرخش را بین چرخ های داخلی و خارجی متعادل می سازد.
به طور کلی، هرگاه خودرو در حال حرکت است، دیفرانسیل وظیفه توزیع قدرت و چرخش میان دو چرخ پشتی خودرو را بر عهده دارد و در نتیجه، ممکن است باعث شود که چرخ های داخلی و خارجی با سرعت های متفاوتی چرخش کنند. این به خاطر این است که مسافتی که هر چرخ در یک خم طی میکند، متفاوت است و به همین دلیل، نیاز است که دیفرانسیل قدرت را بین چرخ های داخلی و خارجی توزیع کند.
دیفرانسیل خودرو از چه اجزایی تشکیل می شود؟
دیفرانسیل خودرو از چند قسمت تشکیل شده است که عبارتند از:
۱. شافت ورودی: این شافت وظیفه تحویل قدرت از گیربکس به دیفرانسیل را دارد.
۲. داخلی: یکی از قسمت های مهم دیفرانسیل است و معمولا شامل دو قسمت صفحه یا پرهای است که به هم وصل می شود. این قطعات به وسیله یک اجتماع در مرکز دیفرانسیل می چرخند.
۳. دنده نهایی: دنده نهایی وظیفه انتقال قدرت از داخلی به دو دیفرانسیل خارجی را دارد.
۴. دو دیفرانسیل خارجی: این دو قسمت اصلی دیفرانسیل هستند و هر یک به یکی از چرخ های پشتی متصل می شوند. هر دیفرانسیل خارجی دارای یک شفت و یک منطقه است و به وسیله قطعات صفحه ای یا پره ای به داخل متصل شده اند.
۵. بلبرینگ ها: بلبرینگ ها وظیفه حرکت صاف و بدون اصطکاک قطعات دیفرانسیل را بر عهده دارند.
به طور کلی دیفرانسیل خودرو از قطعات پیچیده ای تشکیل می شود که با همکاری مشترک، به قدرت و چرخش بهینه در دو چرخ پشتی خودرو کمک می کنند.
چه عواملی باعث خرابی دیفرانسیل خودرو می شود؟
خرابی دیفرانسیل خودرو میتواند به دلایل گوناگونی رخ دهد، اما مهمترین عوامل عبارتند از:
استفاده نامناسب: استفاده نامناسب از دیفرانسیل، از جمله برخورد با چاله ها، حرکت با سرعت زیاد در شرایط نامناسب، و تغییر تغییر سرعت، می تواند باعث خرابی دیفرانسیل شود.
عدم تعویض روغن: عدم تعویض و تعمیرات منظم دیفرانسیل و همچنین عدم تعویض روغن دیفرانسیل، باعث کاهش کیفیت و عمر مفید دیفرانسیل می شود.
نوسانات دمایی: تغییرات گرمایی و سرمایی به شدت میتواند بر عملکرد دیفرانسیل تأثیر بگذارد. به طور خاص، مواد داخلی دیفرانسیل تغییر شکل می دهد و ممکن است باعث کاهش کارایی شود.
عدم تعمیرات منظم: تعمیرات منظم، تعویض قطعات سایش یافته و نگهداری از دیفرانسیل به طور کلی، می تواند از خرابی دیفرانسیل جلوگیری کند.
قطعات خرابی دیگر: قطعات خرابی دیگر مانند گیربکس، ترمز و یا چرخ ها می توانند باعث خرابی دیفرانسیل نیز شوند.
به طور کلی، تعمیرات منظم و استفاده صحیح از دیفرانسیل خودرو می تواند از خرابی های آن جلوگیری کند.